הימים הם ימי משבר כלכלי. הכל מחושב, הכל נמדד ורצוי מאוד שהכל יהיה מתוכנן מראש. זהו זמן מצוין, עבור מי שטרם עשה זאת, לגבש אסטרטגיה ברשת האינטרנט, מעין תוכנית אב רב-שנתית לפעילות הווירטואלית שלכם ושל החברה שלכם בשנים הקרובות.
רגע לפני שניגשים לבניית התוכנית, הנה 10 שאלות שכדאי לשאול את עצמכם:
1. מי אתם ומה אתם רוצים להיות? נשמע אולי פשוט, אבל מתברר שלא מעט גופים וחברות, מתוכם גם גדולים, מתנהלים שנים ארוכות מכוח האינרציה, מבלי לשאול עצמם שאלות קיומיות כאלה. בבסיסה של כל תוכנית אסטרטגית, גם באינטרנט, עומדות השאלות הללו. כתבו מהו חזונכם ולאן הייתם רוצים להגיע בשנים הקרובות מבחינה עסקית – ארגונית. זה יהיה הבסיס לסעיפים הבאים.
2. מה עושים המתחרים שלכם? בחנו אילו מתחרים יש לכם ברשת האינטרנט? מה בדיוק הם עושים שם? אילו מושגים ומלים הם מקדמים במנועי חיפוש? ואיפה הם נמצאים ביחס אליכם – ברשת כמובן.
3. למה דווקא אתם? גבשו לעצמכם רשימת יתרונות שלכם על פני מתחריכם שכדאי יהיה לעשות בהם שימוש ברשת. האם השירות שלכם טוב יותר? הידע המקצועי רחב יותר? האם חוסנכם הכלכלי מקנה לכם יתרון בשוק הרלוונטי?
4. אילו כלים יעמדו לרשותכם? באילו כלים וירטואליים תוכלו להשתמש ברשת? האם יש לכם אתר אינטרנט מושקע? מהם המודולים שיש בו? האם יש לכם מערכת דיוור אלקטרוני? בקיצור, ערכו "רשימת מכולת" של הכלים העומ ים לרשותכם וחשבו אילו כלים נוספים היית רוצים שיהיו לכם. בשלב מאוחר יותר תצטרכו לקבוע באילו כלים תשתמשו בטווח הקרוב ואילו תשאירו לשלב מאוחר יותר.
5. מה עם ההון האנושי? האם מישהו מטפל באתר שלכם וברשת בכלל? אם לא, מי יוכל לעשות זאת בעתיד? האם תסתפקו בידע בתחום האינטרנט מתוך הארגון, תגייסו לכך מומחה במשרה מלאה או אולי תעדיפו להשתמש בחברות חיצוניות? ישימותה של תוכנית אסטרטגית ברשת תיבחן בדיוק בנקודה הזו.
6. איפה הידע שלכם? סביר להניח שבחברה או הארגון שלכם נצבר עם הזמן ידע רב. השאלה היא היכן הוא נמצא? האם בראשם של העובדים בלבד, או אולי בתיקיות משותפות? כוחו של הידע הוא רב מאוד ברשת. היכולת לחושפו בפני הגולשים תקנה לכם יתרון שיווקי משמעותי.
7. האם אתם קהילתיים? הרשת עמוסה בפיצ'רים קהילתיים (web 2.0) שתוכלו לעשות בהם שימוש, אם רק תדעו איך. רשתות חברתיות, פורומים, בלוגים וכדומה הם פלטפורמות מצוינות לפעילות. חשוב רב שתוודאו מראש כי יהיה בידיכם האנשים הנכונים לנהל את היישומים הללו באופן שוטף. בכל ארגון קיימים בדרך כלל "פריקים" של אינטרנט שישמחו לסייע. צריך רק לדעת לאתר אותם.
8. כמה אתם משקיעים במדיה המסורתית? חברות וארגונים משקיעים לרוב לא מעט תקציבים במדיה המסורתית (עיתונות, רדיו, טלוויזיה וכדומה). בדקו מה המצב אצלכם והאם יש מקום להתחיל ולהעביר תקציבים לרשת האינטרנט, שהולכת ותופסת מקומה כאפקטיבית ביותר.
9. האם יש לכם מועדים חשובים? האם יש מועדים מסוימים שחשוב להתייחס אליהם בבניית התוכנית? לדוגמה: חברה שתחגוג עשור לקיומה בשנת 2010 תרצה בוודאי להשתמש במדיה הווירטואלית לקידום המאורע החגיגי.
10. והכי חשוב: האם הבוס שלכם עומד להתעלף? העיסוק באינטרנט, בעיקר כשחושבים קדימה, הוא מרתק וכמעט אינסופי. אין גבול לעומקה של הרשת וליכולת לפעול בה. יחד עם זאת, כדאי מאוד לבחון כבר בתחילת התהליך מהי מידת השמרנות של החברה או הארגון בו אתם פועלים. את ההתפתחות ברשת צריך לעשות לאט ובזהירות. להותיר מקום לשינויים באמצע הדרך – ובעיקר לא להבהיל את המערכת ובוודאי שלא את הבוס שלכם :).
Leave a Reply