נכתב ע"י צחר רותם
פייסבוק, הרשת החברתית הגדולה בעולם, מציעה למשתמשים בה מגוון רחב של פלטפורמות לשיתוף חברתי. רבות מהן בעלי גוון חברתי-בידורי – או במקרה של ארגונים ועסקים שיווקי. ואולם, פייסבוק, מעצם מעמדה, יכולה לשמש כלי מצוין לניהול מאבקים בעתות משבר.
ממש לאחרונה נתקלנו במשבר כזה עם אחד מלקוחותינו, עיריית חולון. התברר כי שר התחבורה, ישראל כץ, הורה לחדש זמנית את טיסות הלילה בנתב"ג ובכך החזיר לתושבי חולון וסביבה את רעש המטוסים, שהפר את מנוחתם במשך שנים רבות כל כך. זמן קצר לאחר קבלת ההחלטה, שעוררה זעם רב בקרב התושבים, החלטנו יחד עם העירייה להשיק קבוצת מחאה בפייסבוק שכותרתה: תנו לישון בשקט! תושבי חולון והסביבה נגד טיסות הלילה.
שמחנו לגלות כי הקמת הקבוצה עוררה הדים חיוביים בקרב פעילי פייסבוק תושבי העיר והסביבה (נכון לכתיבת פוסט זה – קרוב ל-800 חברים), אך יחד עם זאת נתקלנו בכמה קשיים, שאותם נפרט בהמשך.
לפני כן נציין רק כי קיים הבדל מהותי בין דף בפייסבוק לקבוצה. דף מצוין ליצירת קהילה סביב ארגון או חברה, תוך שיתוף ידע ומידע עם קהילה זו; לעומת זאת קבוצה נועדה לקדם עניין או רעיון משותף. בעוד שניהול דף בפייסבוק עשוי להיות מסובך יחסית עבור משתמשים רגילים, הרי שפתיחת קבוצה וניהולה היא משימה קלה לביצוע.
זאת ועוד, עבור מרבית המשתמשים הצטרפות לקבוצה היא "קלה" יותר מבחינה פסיכולוגית, אם קיימת אצל הגולש ההזדהות עם הרעיון או העניין. הצטרפות לדף אוהדים לעומת זאת אינה מובנת מאליה, שכן לרוב מדובר בהצטרפות למעין מועדון לקוחות של ארגון או חברה.
שלב ההתנעה – מה עשינו?
בשלב הראשון כמובן הקמנו יחד עם העירייה את קבוצת המחאה, הכנסנו את המסרים העיקריים, פרטי ההתקשרות ותמונת המאבק. מכאן והלאה ביצענו את הפעולות הבאות:
- הזמנו את האוהדים בדף העירייה בפייסבוק להצטרף למאבק, תוך הדגשת חשיבות הנושא עבורם באופן אישי.
- הזמנו חברים אישיים שלנו ושל בעלי תפקידים בעירייה להצטרף למאבק – תוך הדגשת הפן האידאולוגי החשוב שבהצטרפות לקבוצה כזו. המסר היה: מדובר בהחלטה המעדיפה את ההון הגדול על פני איכות חייהם של התושבים – ותוביל לפגיעה אמיתית בהם.
- הפצת הודעה לעיתונות בדבר פתיחת הקבוצה בפייסבוק כחלק מהמאבק הכולל (בוצע על ידי דוברות העירייה).
- הזמנת חברים בקבוצות רלוונטיות אחרות ובערים אחרות להצטרף למאבק.
הקשיים וההתמודדות
הטבלה הבאה מפרטת 3 קשיים מרכזיים שעלו במהלך העלאת הקבוצה לרשת וניהולה באופן שוטף:
הקושי | פרטים נוספים | הפתרון |
מידת פתיחות הקבוצה | כשפתחנו את הקבוצה, הגדרנו אפשרות לכל חבר להעלות קישורים, תמונות וסרטונים. זמן קצר אחר כך נתקלנו בבעיה: גורמים שונים העלו קישורים שונים שאינם קשורים לקבוצה ישירות ונועדו לקדם קבוצות / דפים אחרים. | זה לא היה פשוט. בשלב הראשון הסרנו את הקישורים שאינם קשורים. בעקבות כך, היו כאלה שטענו כי מדובר בצעד לא לגיטימי של סתימת פיות מצד העירייה.כמובן שמדובר היה בטיעון משולל כל בסיס, שכן הקישורים שהוסרו לא כללו ביקורת על העירייה, אלא פשוט לא היו קשורים לנושא, או קידמו קבוצות אחרות בעיר.
חשוב לציין כי ההקפדה בנושא זה הייתה דו צדדית: בשום שלב לא קידמה העירייה באמצעות קבוצת המחאה את הדף שלה עצמה בפייסבוק. לעצם העניין – בשלב ראשון, לאחר הסרת הקישורים, פירסמנו הודעה בקיר הקבוצה שבו ביקשנו שלא לפרסם קישורים נוספים ואף חסמנו אפשרות זו זמנית. בעקבות כך נוצר דו שיח בינינו לבין נציגי החברים שביקשו לפרסם קישורים והסברנו להם מדוע איננו מאשרים זאת. הגענו להבנה ומאחר שמדובר היה בכל מקרה בגורמים שאכן טובת העיר לעיניהם הם נרתמו בעצמם למאבק באופן מרשים. |
הימנעות מקיפאון | אחת הסכנות המרכזיות בהקמת קבוצה מסוג זה היא שלא ייווצר לה בסיס תמיכה מספק.במקרה שההצטרפות לקבוצה תהיה מינורית בהתחלה תהיה לכך השפעה מכרעת בהמשך: ראשית, הדבר ישדר מול נשואי המאבק כי בעצם אין מי שנאבק מולם באמת; שנית, ככל שיש יותר מצטרפים לקבוצה בשלבים הראשונים כך מציע פייסבוק לעוד ועוד חברים של חברי הקבוצה להצטרף למחאה.
בקיצור, מומלץ מאוד לייצר קבוצה עם בסיס תמיכה רחב בשלבים הראשונים. |
בתוכן, גם בתוכן גולשים, מילת המפתח היא דינאמיות: ככל שנעדכן את הגולשים – כך סיכויי ההתפתחות של הקבוצה גדלים (במידה שיש לנו אכן "קייס" אטרקטיבי.במקרה הזה פעלנו בשני מישורים במקביל:
1. איתרנו חומרי רקע ברחבי הרשת (מאמרים, מחקרים, סרטונים) אודות רעש המטוסים והשפעתו על איכות החיים של התושבים – ועידכנו במידע זה את הדף על בסיס יומי ולעתים כמה פעמים ביום. זה כמובן יצר הזדהות גוברת של הגולשים עם המאבק. 2. מסרים חוזרים לחברי הקבוצה להזמין את חבריהם, כולל סרטון הסבר למשתמשים הפשוטים – כיצד עושים זאת. לשמחתנו, זה עבד מצוין. תוך ימים ספורים חצתה הקבוצה של רף 500 המצטרפים. |
שיתוף פעולה ומדיניות כללית ברשתות חברתיות | כנגזרת של הסעיף הראשון בטבלה, שבה ועלתה השאלה איך וכיצד יכולה העירייה לשתף פעולה עם גורמים לא פורמאליים אחרים הפעילים ברשתות חברתיות ומה מידת הפתיחות שלה לתגובות הן בדף הקבוצה והן בדף העירייה. | רשתות חברתיות הן אמנם פתוחות, אך אנו סבורים כי גם לפתיחות צריך שיהיו גבולות – בעיקר אם מדובר בגופים ציבוריים רשמיים.בימים אלה אנו מגבשים מעין מסמך מדיניות כולל לגבי מודלים של שת"פים של העירייה עם גורמים אחרים ברשתות החברתיות וחשוב מכך – מדיניות סינון תגובות.
בגדול, ההמלצה שלנו היא להקפיד על ענייניות ונימוס בסיסי. כך לדוגמה אין בעיה לבקר את עצם ההחלטה לצאת למאבק, או דרכי המאבק, אך יש בעיה עם תגובה שבה הגולש אינו מתייחס למאבק אלא מחווה דעתו על אופיו של גורם זה או אחר בעיר, ללא כל קשר למאבק, או לאייטם המפורסם בדף העירייה. אם לדוגמה יתפרסם בדף הפייסבוק קישור לפיו ראש העיר קיבל אות הצטיינות על ניהול העיר לא תהיה מניעה שייכתבו תחת קישור זה תגובות החולקות על אופן ניהול העיר. לעומת זאת תגובות לא מנומסות הגובלות בהוצאת דיבה יסוננו. כאמור בשלב זה מדובר בדעתנו בלבד. בימים אלה אנו מגבשים את המסמך הסופי. |
ולסיכום…
לא נחמיץ את ההזדמנות לקרוא גם לכם להצטרף למחאה שלנו!
יוזמה חשובה! הצטרפתי..